Informatii despre sampanie

Informatii despre sampanie

Cum poti alege cea mai buna sticla de sampanie pentru sarbatori sau ocaziile speciale din viata ta? Ce preparate trebuie sa servesti alaturi de sampanie? Cum se poate folosi aceasta in retetele de bucatarie sau in cocktailuri? Vei afla in acest articol toate raspunsurile la aceste intrebari si nu numai.

„Salvati apa, beti sampania”, este lucrul pe care amatorii de sampanie adora sa il spuna. Pentru evenimentele festive, pentru a marca un eveniment special din viata, cel mai adesea se deschide o sticla de sampanie. O bautura de legenda care este asociata cu o regiune din Franta.

Ce este sampania?

Denumita si vin de Champagne, sampania este un vin efervescent care provine in mod exclusiv din Franta. De altfel, numele sau provine de la o regiune din partea de nord-est a Frantei, numita Champagne. Este vorba mai ales, despre o regiune viticola, care se intinde pe cinci departamente insumand un total de 635 de comune.

Sampania este de altfel un amestec de vinuri, printre care cel mai adesea se folosesc Chardonnay, Pinot Noir sau Pinot Meunier.

Istorie, origine si descoperire.

Regiunea Champagne a inceput sa produca vin inca din Evul Mediu, dar era vorba despre un „vin linistit”, adica neefervescent. Aici se producea un vin deschis la culoare, care se numea „vin natur”. Primul vin din Champagne a fost comercializat de catre regele Henri IV, in secolul XVI si de catre Dom Perignon in secolul XVII. Lansata in anul 1850, productia de vin a depasit cifra de opt milioane de sticle pentru a ajunge la 28 de milioane in 1900 si la peste 320 de milioane in 2011.

Sampania bruta a fost creata in 1876, drept urmare a cererii englezilor, care aveau o preferinta pentru vinul mai sec.

Cum poti gati cu sampanie?

Da, sa gatesti cu sampanie, este posibil. Ba chiar se spune ca vinul si sampania sunt cele mai bune atunci cand vrei sa gatesti ceva desavarsit. Se poate consuma sampanie de la aperitiv la desert, mai ales pentru cele mai suculente preparate. Un pahar cu sampanie este mai mult decat de ajuns pentru a veni cu un plus de savoare pentru cele mai savuroase preparate.

Folosita de foarte multa vreme in gastronomia franceza, sampania este foarte apreciata deoarece nu se schimba la culoare in timpul prepararii. Se foloseste foarte usor pentru a prepara sosurile. Efeverscenta sa va face ca acestea sa devina mai lejere mai ales atunci cand este adaugata cu cateva minute inainte ca preparatul sa fie luat de pe foc. Cele mai bune retete pe baza de sampanie sunt cele pe baza de crustacee, de stridii, peste, carne de pasare sau deserturi cu capsuni.

Sampania este o bautura ideala pentru cele mai frumoase evenimente din viata noastra, insa, trebuie sa fie aleasa asa cum trebuie.
– Pentru un aperitiv va trebui sa alegi o sampanie Blanc des Blancs.
– Pentru branza, cea mai potrivita sampanie este cea vinificata in demi-sec.
– Pentru deserturi, un rose va pune cel mai bine in valoare latura dulce, bogata si savuroasa.
– Pentru alte preparate, cea mai buna alegere este o sampanie bruta.

Cum se pastreaza sampania?

Ideal ar fi sa consumi toata sticla de sampanie pe care ai deschis-o deja, chiar in aceeasi zi. Daca acest lucru nu este posibil, sampania isi poate mentine bulele daca este pastrata in sticla ei si asezata pe orizontala.

Sticlele cu sampanie trebuiesc tinute intr-un loc mai racoros, care sa nu depaseasca 15 grade, departe de curentii de aer si de lumina.

Sursa foto: marieclaire.fr