La ce preparate culinare servim sampanie?

La ce preparate culinare servim sampanie?

Bineinteles ca este posibil sa savurezi preparatele culinare cu sampanie, chiar sa prepari anumite retete cu aceasta! Un lucru de neconceput insa este sa alegi o singura varietate de sampanie. Bulele de la sampanie sunt geniale alaturi de produse mai lejere si mai fine precum fructele din mare si pestele, dar sampania este perfecta si alaturi de delicii mai sarate sau mai dulci.

Sampania este o bautura perfecta pentru sarbatori sau pentru evenimentele mai speciale din viata noastra. Napoleon chiar spune ca „Sampania este indispensabila in caz de victorie si necesara in caz de esec”. Sampania merge de minune astfel cu numeroase preparate dar este un lucru de neconceput sa alegi un singur tip de sampanie.

Ce sampanie sa alegi?

Sampania este cea care va asigura reusita meselor de sarbatoare si care va punctua asa cum trebuie un eveniment mai special din viata voastra.

– Pentru aperitiv sau pentru antreuri va trebui sa va bazati pe vivacitatea sampaniilor extra-brut sau brut-natur.
– Caracterul mai rotunjit al sampaniilor brute se potriveste mai bine sau de minune cu felurile principale sau cu deserturile care sunt mai putin dulci. O sampanie roze poate sa puna cel mai bine in valoare latura mai dulce a deserturilor.
– O sampanie bruta va sublima varietatile de branza precum cea brie. Sampania Millesime este foarte buna alaturi de branza comte. Dar pentru branzeturi, cea mai buna alegere este o sampanie de tip demi-sec.
– Sampania roze va pune cel mai bine in valoare carnea rosie si se va remarca cu siguranta cu latura sa fructata si puternica.

Un lucru foarte important – sampania nu se pune la congelator! Sampania trebuie sa se bea rece, intre 7 – 9 grade atunci cand vorbim despre o sampanie pentru aperitiv si intre 12 – 14 grade atunci cand vine vorba despre o sampanie Millesime.

Tipul de sampanie este determinat de catre nivelul de zahar pe care il contine:
– sampania bruta natur are mai putin de 3 grame pe litru.
– sampania extra-bruta are mai putin de sase grame pe litru.
– sampania bruta are mai putin de 12 grame pe litru.
– sampania extra-dry are intre 12-17 grame pe litru.
– sampania seaca sau dry are intre 17 -32 de grame pe litru.
– sampania de soi demi-sec are intre 32 -50 de grame pe litru.
– sampania dulce are peste 50 de grame pe litru.

Sampania Blanc de blancs este obtinuta doar din struguri Chardonnay. Este folosita in mod traditional pentru aperitiv, datorita laturii sale acide si fructate, mergand de minune cu toate retele pe baza de fructe rosii.

Sampania Blanc de noir este obtinuta din struguri Pinot Noir si mai rar, din struguri Pinot Meunier. Aceasta varietate de sampanie merge de minune cu mezeluri, preparate din carne de rata sau ciuperci.

Sursa foto: marieclaire.fr