8 lucruri pe care trebuie sa le stiti despre servirea vinului
Temperatura ideala de servire, paharele pentru vin, decantarea vinului, pastrarea sticlelor, asocierea vinului cu preparatele culinare. Iata cateva lucruri indispensabile pe care trebuie sa le stii despre servirea vinului.
La ce temperatura se serveste vinul?
Temperatura de servire a vinului este fundamentala pentru ca acesta din urma sa se exprime in deplinatate. Prea rece, vinului nu i se mai distinge suficient de corect aroma specifica. Prea cald, are un gust prea pronuntat de alcool ai senzatia ca te arde. Sampania trebuie servita rece, dar nu foarte rece, la o temperatura de aproximativ 9 grade. Vinul alb sec se exprima perfect la 11-12 grade in timp ce vinurile rosii se exprima cel mai bine la o temperatura de aproximativ 16-18 grade. Specialistii recomanda servirea vinului mai degraba putin rece decat prea cald – si sa nu uitam faptul ca, intr-o incapere incalzita la 20 de grade, vinul creste rapid in temperatura. In plus, simplul contact cu paharul in care este servit incalzeste vinul instant cu pana la 3 grade. In cazul in care aveti unele indoieli, folosirea unui termometru se dovedeste a fi utila.
Ce pahar de vin sa alegi?
Alegerea paharului de vin potrivit este si ea importanta in cadrul servirii vinului. Forma, marimea si chiar materialul din care este realizat au o influenta directa asupra perceptiei pe care o avem despre vin. Exista numeroase colectii speciale de pahare care permit degustarea vinului in cele mai bune conditii cu putinta. Nu trebuie sa ezitati sa investiti intr-un set de pahare de vin special concepute pentru degustare – vinul tau merita acest lucru.
Ce vinuri necesita decantare?
Cum se decanteaza un vin? Decantarea unui vin poate avea doua functii distincte. Atunci cand este vorba despre un vin tanar, decantarea permite oxigenarea acestuia ceea ce are drept consecinta eliberarea aromelor. Se va alege deci o carafa cu fund larg astfel incat o mare cantitate de vin sa poata intra in contact cu aerul. Aceasta operatiune se poate realiza in avans, in unele cazuri, chiar inainte cu mai multe ore de servire. In schimb, decantarea unui vin mai vechi este o operatiune mult mai delicata deoarece se risca, daca vinul este mai fragil, deteriorarea iremediabila a acestuia. Inainte de a incepe aceasta operatiune care are drept scop eliminarea depozitelor formate in sticla trebuie sa te asiguri ca vinul va suporta aceasta operatiune. Alege o carafa cu gat ingust si decanteaza vinul inainte de servire. Va sfatuim sa decantati si vinul alb care a fost tinut la baric.
Ordinea servirii vinurilor.
Traditia cere ca vinul alb sa fie servit inaintea vinului rosu si vinul mai tanar inaintea celui vechi. O regula care inca se mai respecta. Ca o regula generala, cel mai bine ar fi sa stabiliti ordinea servirii vinului in functie de puterea si de corpolenta acestora din urma. Vinurile vii si reci sunt ideale inainte de masa.
Cum putem pastra o sticla de vin deschisa?
Ca regula generala, odata deschisa, o sticla de vin trebuie consumata in urmatoarele ore. Aceasta regula trebuie respectata mai ales daca vinul este mai vechi. Se intampla totusi, sa nu reusim sa consumam toata sticla sau sa vrem sa mai bem din ea a doua zi. Drept urmare, trebuie sa protejam vinul de oxidare. Exista actualmente pe piata mai multe sisteme care ne permit sa facem acest lucru. Cea mai simpla si cea mai buna solutie de pe piata este o pompa care permite golirea aerului din sticla. Dar este o solutie care ne permite sa pastram vinul inca o zi, maxim doua.
Asocierea vinului cu mancarea
Asocierea vinului cu carnea. Specialistii ne recomanda sa asociem vinul rosu cu carnea. Dar, numeroase sunt cazurile in care carnea si vinul alb se potrivesc de minune. Carnea de pasare spre exemplu poate fi servita alaturi de un vin alb de Bourgogne. Crustaceele se simt mai in largul lor tot alaturi de un vin alb.
Asocierea vinului cu branzeturile. De mai multa vreme, circula o idee preconceputa conform careia branzeturile merg cel mai bine cu un pahar mare de vin rosu. In realitate, majoritatea din branzeturi, cu cateva exceptii doar (branza Saint Nectaire spre exemplu), sunt absolut incompatibile cu vinul rosu. Cel mai adesea se asociaza cu vinul alb.
Asocierea vinului cu desertul. Trei tipuri de vin se asociaza in mod traditional cu deserturile. Vinurile de Bordeaux dar si cele din Valea Loarei sau din regiunea Alsace fac minuni alaturi de preparatele pe baza de fructe tinere si albe. Vinurile realizate din diverse tipuri de struguri combinate cum este vinul porto sunt ideale pentru deserturile pe baza de ciocolata, de praline. Sampania, pe care trebuie sa o alegi roze, merge de minune cu fructele rosii si poate fi propusa in versiune demi-seaca pentru produsele de patiserie cu fructe albe – precum un tort insiropat cu pere si migdale.
Sursa foto: www.goodfon.com