Ce vin alegem pentru a prepara o sangria?
Vin rosu sau vin alb, mai dulce sau mai puternic, mai fructat sau mai sec, va intrebati pentru ce vin trebuie sa optati pentru a prepara o sangria in casa? Cititi sfaturile noastre si gasiti sticla perfecta pentru cele mai delicioase retete.
Chiar daca a fost eclipsata la un moment dat de catre cocktail-uri ca mojito sau de catre vinul roze cu arome itens fructate, Sangria este totusi o bautura apreciata. A revenit in forta, deoarece ne duce cu gandul la Spania si la soare, deci la vacanta. Este un aperitiv foarte simplu si ieftin in acelasi timp, cu conditia sa alegeti vinul potrivit. Iata deci cateva sfaturi.
Ce culoare de vin alegem pentru a prepara o Sangria?
Sangria clar ne duce cu gandul la culoarea rosie, la „sangre” – care inseamna sange in spaniola. Deci, nu mai trebuie sa spunem altceva pentru a intelege ca nuanta sa trebuie sa fie de un rosu aprins, asadar vinul care se foloseste la prepararea unei Sangria trebuie sa fie si el rosu. Se mai adauga apoi zahar, suc de portocale, bucatele de citrice sau bucatele de fructe de sezon si chiar limonada sau lichioruri fructate – de genul Cointreau. Trebuie sa se serveasca foarte rece, cu cuburi de gheata!
„Pista spaniola”.
Deoarece Sangria este o bautura de origine spaniola, cel mai bine ar fi sa se aleaga un vin de aceasta origine. Avand in vedere ca Spania este printre cei mai mari producatori mondiali de vin, alaturi de Franta si de Italia, chiar aveti de unde alege!
Vinul pe care il veti folosi, trebuie sa fie unul de calitate superioara, provenit din soiul Grenache de exemplu, unul din cele mai raspandite in Spania. Sunt vinuri care nu sunt atat de puternice si care au note bogate si intense de fructe. Evitati pe cat posibil vinurile Crianza, Reserva si Gran Reserva, care sunt pastrate in mare parte in butoaie, si care, pot avea un gust lemnos mai pronuntat, nefiind potrivite.
„Pista francofona”.
Daca nu vreti sa folositi vinuri de origine spaniola, va puteti indrepta inspre filiera francofona. Vinurile IGP d’Oc din struguri Merlot, Syrah sau Grenache sunt o alternativa potrivita. Deasemenea, puteti alege un Bordeaux sau un vin din partea de sud-vest ce nu a fost maturat in butoaie sau chiar un vin mai licoros, din regiunea Rhônes, ce sunt cunoscute pentru accentele fructate.
Vinurile de evitat in prepararea unei Sangria.
De evitat, pe cat posibil, vinurile mult prea alcoolizate, puternice, taninoase sau orice vin maturat in butoaie de lemn dar si cele care au fost desfacute cu cateva zile inainte.